austrian embassy bangkok

An Embassy Building as a Representative of one nation in another cultural area acts as important social, cultural and technological link. Respecting characteristics of both countries leads to a symbiotic space. Austrian achievements in research, energy and technology intertwines with culture specific Thai way of living and building traditions.

Respect for social achievements in Thai cohabitation as well as the analysis of Thai traditional building typologies are the beginning of the design process. The implementation of obtained findings and special energy solutions concerning weather occurrences like high temperature, high humidity and heavy rainfall are main challanges. We define as common space the main courtyard with existing trees and shady areas for social interactions used by employees and visitors during performances but also as a protected area in case of emergencies.

Main traditional resources are detachment, natural airflow, cantilevered roofs and shady trees. The topic of preventing direct sun from the inner construction layers are integrated in several ways. The detached steel roof with photovoltaic modules protects direct sun to heat up the concrete roof. The detached Laterite layer with ventilating air flow keeps away heat of sunlight from the inner, prefabricated concrete walls. Existing old trees, which have a high value in Thai society, are integrated into the holisitic and sustainable design, used as landscape elements as well as for their shading qualities to protect the glass facades from long solar impact.

All glass elements perform high light transmission and low solar energy transportation as well as a high heat insulation value to prevent artificial light during daytime, protect the inside from getting hot and permit the building to cool down during the night.

For energy production the photovoltaic roofs work as a solar energy factory and for less energy consumption the fresh air is cooled down by the main air handling unit and sent to fan coils in the suspended ceilings of corridors. No batteries are needed as the energy is consumed during the day when it is produced. Used air leaves the room through overflow-louvers into the courtyard and is partly guided back for energy savings.

The structural concept of the buildings follows the idea of sustainability. They are designed as concrete skeletons, the facades filled in with local materials as Laterite (conglomerate stone), Teak (from state plantation) and Glass/Aluminum. Glass extends office spaces into the courtyard and creates a pleasant atmosphere for employees and visitors, facing nature. Laterite, once used for temples, has an interesting appearance and wonderful natural red color. Perforated Teak wood, organized from state-controlled plantations, is used as an air ventilation element surrounding the courtyard and serving as a protection filter to the street.

The created building ensemble offers an inspiring atmosphere for environmental, traditional and technological exchange within contemporary architecture.

 

AWARDS:

  • EUROPEAN ARCHITECTURE AWARD 2020
  • ENERGY GLOBE AWARD 2020 THAILAND
  • ICONIC Award Best of Best for Innovative Architecture 2019
  • Mies van der Rohe Award 2019 Nomination
  • LEAF Leading European Architects Forum Award 2019 Shortlisted
  • Architizer A+ Awards 2019 Finalist
  • The Plan Award 2019 Honorable Mention
  • Green GOOD DESIGN AWARD 2018
  • Austrian Green Planet Building Award 2018

 

2013-2017, Bangkok, Thailand.

 

1.Prize, EU-wide 2 level general planning tender competition.
BMEIA Federal Ministery for Europe, Integration and Foreign Affairs.
GFA 1.271 sqm.

further information

Program:
New Construction Embassy and Consulate including Outdoor Facilities

Client:
BMEIA Federal Ministery for Europe, Integration and Foreign Affairs, Vienna

Architecture:
Design- HOLODECK architects
Project team - Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Johannes Müller, Suchon Mallikamarl, Peter Hundt, Chloe Priou, Alexsander Garber, Elitsa Tsankova

Consultants:
Structural Engineer - Gmeiner I Haferl, Vienna
Building Physics + Simulation - IPJ Ingenieurbüro P.Jung, Vienna
House Technics - PGG Graz, PSMC Bangkok
Consultant - Focer Aces
Photovoltaic roof - Aero Bangkok
Photography - Ketsiree Wongwan

Scope of work:
HOA/A, §3 (1)-(8); General planning

Dimension:
Floor area 1.271 m2, PV roof 590 m2

  • Datenschutz