EnBW coworking spaces

Positioned inbetween Durlacher Allee, Gerwigstrasse and Am Badenwerk the inviting office building is located right beside the corporate headquarters of the EnBW near the emerging arts and creative district 'Alter Schlachthof' and south of the residential area 'Oststadt'. The visionarily conceived building is defined as a communicator by structural, energetic and atmospheric  measures. The atrium, publicly accessible during the day, comprised on the ground floor of reception, waiting area, customer centre and a diverse program of meeting rooms, shops and restaurants offers the users a pleasant common area and places to communicate.
The garden, consisting of two organically shaped green islands with water installations on the ground floor and a basin on the upper floor are perceptible from all stories which are connected by bridges and flights of stairs. Being an important factor for an office building, especially for the EnBW, sustainability becomes an integral part by in-house generation of primary energy, energy efficiency, flexibility in use, user orientation and structural transparency. The structural concept keeps the ground floor free of pillars to ensure spacial adaptability. The exterior appearance of the building with its ventilated, double-shelled facade and the generous terraces to the South reflects the clear-structured, flexible interior, has an inviting effect and stands for consideration, orientation towards the future and transparency.
All functional areas inside the office complex are based on the 'Activity-Based-Working'-program.

2018, 76131 Karlsruhe.

Invited competition.
EnBW Energie Baden-Württemberg.
Feasibility study for a future-oriented office building. Urban planning concept.
GFA 35.000 sqm.

further information

Program:
Office spaces, co-working-spaces, auditorium, cooking institute, free space planning

Client:
EnBW Energie Baden-Württemberg

Architecture:
Design - HOLODECK architects
Project team - Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Alessandro Zerbi, Jennifer Wei Zhang

Dimensions:
GFA 35.000 m2

  • Datenschutz