headquarter post

The new headquarters of the Austrian Post AG is embedded in the urban context by inclusion of surrounding buildings, urban street connections and local conditions. Additionally, the building is structurally complemented by the public space and the courtyards. Different roof top gardens on the 6th floor and several terraces on some floors offer the employees inspiration and recovery. The integration in the urban context is guided by the intention to take in consideration the surrounding existing buildings’ typologies, the street connections with the 3rd Viennese district as well as several local data. The construction body takes shape in relation with the surrounding building blocks with inner courts, the existing telecom building, the neighboring apartment house AMS, low rise buildings and the Grete-Jost-Park.

2013, 1030 Vienna.

2.Prize.
EU-wide 2 level general planning tender competition.
POST AG.
Offices. Shopping mall. Underground parking.
GFA 48.000 sqm.

further information

Program:
Urban design, office building, shopping mall and underground parking

Client:
Post AG, Austria

Architecture:
Design - HOLODECK architects
Project team - Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Hannes Zergoi, Peter Hundt, Michal Bugan, Chloe Priou, Karolina Wolny

Consultants:
Structural Engineer & Building Physics – kppk, Vienna
Building Technics – kwi, St.pölten
Sustainability – merl, Vienna
Visualisation - isochrom, Vienna
Modellmaker - archimodell, Vienna

Scope of work:
HOA/A, §3 (1)-(2)

Dimension:
48.000 m2