folded music

From an urban planingpoint of view the project uses the existing camus as the main point of reference, with its large landscaped public space in the centre and the adjacent square respectively elongated building shapes. The building's exact location is established by utilization of its references to the centrally located ample park and of its position between two two-story landmark buildings as well as by linking it spacially to the tongasse. The extensive area of the existing park connects visually to the spacious new ground floor zone and is extended into the building's interior by introducing green patios and common areas. Courtyards function as natural light sources for the two basement levels and enable the new building to respond to the scale of the low rise parts of the surrounding campus buildings. The facade design reacts to the building's acoustic requirements and hence transports the specifics of the interior spaces to the outside.

2012, 1030 Vienna.

further information

Program:
Cultural building , media center for university, new built

Client:
BIG Bundes Immobilien Gesellschaft, Vienna, Austria

Architecture:
Design - HOLODECK architects
Project team - Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Ahmed Ibrahimpasic, Karolina Wolny, Pascal Tenczhert

Consultants:
Engineering – gmeiner haferl, Vienna
Acoustics – TAS, Leonding

Scope of work:
HOA/A, §3 (1)-(2)

Dimension:
3.156 m2