double vision

Conceptually and spatially, the selected artworks by Albert Dürer and William Kentridge are articulated as seven curatorial themes in the upper gallery for temporary exhibitions at the Kulturforum of the Staatliche Museen zu Berlin.
The light-diffusing fabric's variable height creates spatial transitions from one exhibition theme to the next, without producing an effect of seperation. The result is that the space is experienced as a whole. Our minimalist use of partitions structures the exhibition space, while supporting differenty themed spatial situations in which the artworks are viewed. The lighting conditions - arising not least of all from the interplay of the light sails, the framing outer wall of the gallery and the partitions - offer an array of experiences throught the senses which structure the dialogical perception of the prints by Dürer and Kentridge.

2015, Culture Forum, 10875 Berlin.

Direct order.
Culture Forum Kupferstichkabinett Berlin.
Albrecht Dürer und William Kentridge.
Research project and exhibition architecture.
exhibition space 500 sqm.

further information

Program:
exhibition architecture

Client:
State Museums of Prussian Cultural Heritage

Architecture:
Design - HOLODECK architects
Project team - Marlies Breuss, Michael Ogertschnig

Consultants:
Curators - Elka Anna Werner, Andreas Schalhorn
Ass.Curators - Nadine Rottau
Photography - Christian von Steffelin

Scope of work:
HOA/A, § (1)-(8)

Dimension:
500 m2