castle forchtenstein

The castle's natural stone fortifications wall, the clearly legible architectural language of the 13th and 17th century as well as the hill formations of the surrounding landscape form the basic principles of the proposed architectural concept. The entrance building comprises of a cluster of elementary volumes that are placed into the gap between the historical stone wall with its 17th century gate and the moat. The design of the delicate framework covering the entrance area is based on the idea of translating the landscape into a folded roof structure that subsequently will be located between the separate architectural elements. The volume of the restaurant is gradually transformed from a space in between solid heavyweight stone walls to a fragile loosely arranged volume providing manifold connections to the outdoors.

2009, 7212 Forchenstein.

Invited competition.
Esterhazy Foundation.
Entrance building and Restaurant.
UFA 770 sqm.

further information

Program:
Cultural building, restaurant and entrance lobby, new built

Client:
Esterhazy foundation, Eisenstadt, Austria

Architecture:
Design - HOLODECK architects
Project team - Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Nana Schilling, Laura Reinartz

Scope of work:
HOA/A, §3 (1)-(2)

Dimension:
GFA Restaurant 877 m2, Lobby 301 m2